Струва ли си да отделяш време за личностно развитие?

Two Young Women Readin In Park At Sunset

В тази статия ще споделя личното си виждане за това дали си струва човек да отделя време да личностно развитие, има ли полза от това и трябва ли всеки един от нас да го прави ако иска да стане успешен?

С някои от нещата може да не си съгласен/а в тази статия. Но това е моята гледна точка и ще се радвам, ако я намериш за полезна.

Струва ли си да отделяш време за личностно развитие?

 

За мен лично това е един от най-добрите пътища по който човек може да поеме. Когато човек отделя всеки ден време и усилия да се развива, той става по-добър човек всеки един ден.

Това води до всякакви позитиви от това да бъдеш по-здрав до това да се издигнеш в кариерата или да удвоиш бизнеса си.

Моята история с тази прекрасна тема наречена Self-help или в превод себепомощ, или личностно развитие започна в студентските ми години.

Като бях ученик, нито е имало около мен хора които са чели подобни неща, нито някои ми бе препоръчал в училище да го направя.

Когато се запознах с първата книга на Джон Кехоу „Подсъзнанието може всичко“, аз тотално промених виждането си за това на какво е способен човек и какво може да постигне.

И тогава буквално усетих как мозъка ми се отваря. Съзнанието ми се отвори и започнаха да се появяват повече възможности пред мен.

Започнах да вярвам в себе си и в своя бъдещ успех.

 

След това задълбочих интереса си и отделях все повече и повече време да чета и да изучавам тази тема и започнах да мисля, да вярвам и действам по съвсем нов начин.

Това разбира се дължеше на всичката тази информация която стигаше до мозъка ми.

И до ден днешен продължавам да бъда така вманиачен от това да изучавам себе си, тялото си, мозъка си и способностите си и как мога да постигна определени неща бързо и ефективно без да губя излишно време и пари.

Защо обаче ти разказвам тази част от моята история свързана с изучаването на личностно развитие и себепознание?

 

Защото осъзнавам колко много може човек да се промени и какъв различен човек може да бъде след като се запознае с тази литература ако има дисциплината да изучава себе си и своите възможности, както и стратегии за по-щастлив и успешен живот.

Като личностното развитие не се конкретизира само върху темата за успеха. То може да бъде и отношения в брака, здраве, духовност и т.н.

Давайки ти личния си пример исках да ти споделя, че моя живот се промени и то много.

И познавам доста хора, които също успяха да променят живота си чрез постоянен прием на позитивна, мотивираща и поучителна информация дошла от книги за личностно развитие. 

Точно за това твърдя, че е хубав път по който човек може да поеме.

Дали и при теб ще бъде така, не мога да гарантирам.

Ето какво се случва с мозъка и съзнанието ни докато четем книги и гледаме курсове за личностно развитие.

 

Да вземем например човек на 30 години, който работи в една компания и взима средна заплата за българския стандарт около 800-900 лева.

Ще кръстим този човек… Георги.

Та, Георги е израснал в нормално семейство и учен цял живот „учи, за да работиш“.

И той си е намерил хубава работа и е доволен.

Само че работейки тази работа няколко години, сметките започват да се увеличават, тъй като той решава да създаде семейство.

Гледа телевизия след работа, където му бива казвано, че държавата е бедна, пицата е постна и ако му трябват пари, да си изтегли заем.

Гледа сериали, ТВ шоута, където често бива изкривена реалността по много интересен начин.

Представят ни как богатите хора са лоши, бандити и няма начин човек да бъде успешен в България по честен начин.

Георги започва да изпитва финансови трудности и това се отразява на семейния му живот. Липсата на пари го прави изнервен и това рефлектира върху отношенията с приятелката му.

И така един ден след работа Георги влиза в една книжарница…

 

… но се чувства странно. Чувства се различно. Защото не е бил в подобно място от години.

Преглеждайки щандовете той намира книга за личностно развитие и решава да си я купи.

Започва да чете и някакъв си автор му казва в прав текст, че той може да бъде милионер и да постигне всичко което пожелае.

Ха, конфликт. Георги е слушал и гледал по телевизията последните няколко години точно обратното.

Но Георги продължава да чете и чете и започва да формира нови вярвания за себе си и света. И точно тук се отваря кутията. Отваря се съзнанието.

Започва да разбира, че той може много повече и ако само реши, може да промени живота си.

Продължава да чете изумен от новата реалност която наблюдава свалил тъмните очила които носи последните няколко години.

Започва да вижда света пълен с възможности.

 

И решава да промени живота си. Напуска работа и стартира бизнес. Продължава да чете книги за бизнес, отношения, здраве и така след няколко години Георги е собственик на бизнес, с щастливо семейство и отлично здраве.

И всичко това започва от прочитането на една книга.

И често това е историята на повечето хора, които започват да четат книги за личностно развитие и променят живота си. Защото там вътре между тези редове се крие една нова гледна точка.

Там също читателите намират и стратегии които просто трябва да следват, за да променят живота си. И някои от тях го правят.

Примерите за хора променили и живота си след като са открили някоя книга за личностно развитие и променили коренно живота си са толкова много.

Обобщено казано, това което прави подобна литература с нашия мозък е, че ни дава…

Възможност да създаваме своя гледна точка

 

…своя реалност, не тази която ни казват да имаме.

Защото света е такъв какъвто е. Дали обаче ти го гледаш като опасно място или като място пълно с възможности зависи от теб и това върху какво е насочено твоето съзнание и фокус.

Също много важно е, че подобни книги с истории ни дават възможност да видим други примери на хора които са постигнали невероятни резултати и да повярваме, че и ние можем да постигнем подобни неща.

Така както в примера Георги не е вярвал, че може да има собствен бизнес и прочитайки в книга за личностно развитие, че някой друг го е направил и още по важно, той е споделил как точно го е направил, Георги започва да вярва, че е възможно и предприема действия и така започва да постига други резултати защото обещание плюс доказателство е равно на резултати.

Хората в подобна литература виждат реалните примери и това им вдъхва увереност и те да опитат да постигнат мечтите си.

Но тук някъде идва въпроса…

Трябва ли да четем задължително книги за личностно развитие ако искаме да сме успешни?

 

Разбира се, че не.

Но ако искаме да постигнем резултати които някой друг вече е постигнал и искаме да спестим време, определено ще имаме полза от това.

Още повече да вникнем в съзнанието на успешни хора, да видим как те мислят, какво правят различно от нас и какво можем ние да променим, да бъдем успешни като тях в конкретна област, без значение дали говорим за пари, здраве, връзки и т.н.

Ако имам избор да оставя няколко мисли на хората след мен, една от тях ще бъде да не спират да четат и да се образоват.

Или както Джим Рон го е казал:

„Ако искаш да си богат, учи как да бъдеш богат“; „Ако искаш да си здрав, учи как да бъдеш здрав“

 

Много автори твърдят категорично, че един от навиците на успешните хора е да четат книги свързани с тяхното кариерно/бизнес или друг вид развитие.

Според Том Корлий, автора на Богати Навици: Дневните навици на успешните хора, неговото проучване сочи, че и богатите и бедните работят много, че разликата между тях е, че успешните и богатите хора четат книги за личностно развитие, а бедните за развлечение.

И то според неговата класация бедните четат предимно романи, но не книги за личностно развитие.

Според Корлий богатите са тези, които имат над 3.2 милиона капитали и годишен приход над 160 000 долара и бедни тези, които имат състояние под 2000 долара и годишен приход под 35 000 долара.

Знам, че някои от вас ще си кажат, че 35 000 хиляди са много пари и това в България са много пари, но имай предвид, че средната заплата в САЩ е близо 50 000 долара годишно и средно 30 до 50 % от тази сума я прибира държавата под форма на данък.

Но да оставим за момент тези суми настрани и да се фокусираме върху основната идея за навиците на успешните хора.

Ето и числата:

  • 11% от богатите четат за забавление, за разлика бедните, които са 79%
  • 85% от богатите четат 2 или повече книги за личностно развитие на месец, бедните само 15 %
  • 94% от богатите четат ежедневно блогове и списания свързани с кариери, предприемачество и успех, докато бедните са само 11%

Сега аз лично не бих искал да слагам граница между бедни и богати. Това за мен не е правилно.

Но тези цифри ясно говорят, че има ясна връзка между постоянното личностно себеразвитие и успеха.

Сега искам да попиташ себе си има ли сфера в твоя живот където би искал да имаш повече успехи. Кариера, финанси, отношенията с твоята половинка, съпруг/съпруга, здраве?

Ако да, просто последвай този съвет и изучавай въпросната тема.

Но не само да изучаваш и да…

Прилагаш наученото!

 

Защото ние просто не осъзнаваме колко сме щастливи да живеем в свят, където с няколко клика на компютъра можем да намерим информация от която се нуждаем. Дори тази статии е пример за това.

А това ни дава отлична възможност да постигаме повече от нашите предци, които не са имали подобни условия и интернет.

Ако искаш повече пари, чети книги и посещавай семинар за финанси.

Ако искаш по-добро здраве, чети книги и посещавай семинари за здравословен начин на живот.

И ако искаш сериозни успехи в твоята кариера или бизнес и искаш да ги постигнеш по-бързо, заповядай на Семинара за Високи Постижения и научи как да постигнеш своите цели и мечти в пъти по-бързо.

За семинара можеш да научиш повече информация ТУК.