Веган, Вегетарианец или Месоядец? Кое е правилното? (2 Правила за здравословно хранене)

Веган, Вегетарианец или Месоядец? Кое е правилното и кое ще ни помогне да бъдем по-здрави?

Уважавай мнението на другите хора и техния избор.

Не съди хората за това дали ядат месо или не. Не бъди краен в тезата си, че само твоя начин на хранене е правилният и здравословният.

Много са изследванията, които показват, че да се яде месо е вредно, но пък месото си има и своите ползи.

Защо аз избрах да не ям месо?

Моята гледна точка за правилно, здравословно хранене не е за или против месото.

Но причините, поради които не ям месо, са две основни – първата е, че не смятам за морално да ям месо и второ, насилието не е нещо, което одобрявам, пък камо ли да бъде убито животно да задоволя нуждата си от прием на храна.

И разбирам аргумента, че преди хората са оцелявали като са яли месо. Само че сега имайки изобилие от хранителни продукти и пазар който ти ги предлага, не смятам, че е нужно да ям месо за да оцелея.

Къде е проблема в това да си веган и защо много вегани въобще не са здрави?

Аз лично не харесвам идеята да не се храни човек с млечни продукти и яйца(и по-конкретно яйцата). Възможно е и може човек да бъде здрав така, стига да не допуска грешката на почти всички вегани, която им пречи да не са здрави.

Но аз лично смятам, че приема на млечни продукти и яйца е добра идея, заради хубавите мазнини и протеини в тях.

Но номер едно причината, поради която се стремя да ям всеки ден яйца и от време не време млечни продукти, е наличието на холестерол в тези продукти. И да, знам, че холестерола е голям „враг“(дълга тема е холестерола, някой друг път ще напише повече за нея и защо истината за холестерола не е тази, която вашия доктор ви казва), но аз държа да приемам много холестерол всеки един ден, за да бъда здрав – между 6-10 яйца на ден(не се умира от толкова много яйца, спокойно).

Защо ли?

Първо – холестерола е в основата на всеки един хормон – полов, за растеж и т.н. и второ – мозъка е съставен от мазнини, които също съдържат холестерол. За здрав и оптимално работещ мозък, ние имаме нужда от качествени мазнини. Не случайно хората, които приемат хапчета за намаляване на нивата на холестерол, се разболяват от алцхаймер.

Но да се върна на грешката, която повече вегани правят.

Те си мислят, че като не ядат месо, могат да ядат всичко и да се здрави. Доста наивно мислене е това. Защото има 12 храни и напитки, които като приемаш, вредиш сериозно на организма си. По надолу в статията ще научиш кои са те.

Давам пример. Веган, който яде пържени картофи, хляб и салата с зехтин редовно, ще бъде ли по-здрав от месоядец, който яде месо(не пържено)  и салати без зехтин или олио? Категорично не.

Защото много по-голям проблем е да приемаш олио и зехтин, както и пържени храни, отколкото да приемаш месо.

Така че, ако си веган и искаш да си здрав, не приемай тези 12 храни и напитки, които ще споделя с теб в статията след малко.

Нека разгледаме вегетарианците.

За тях важи абсолютно същия принцип. Не трябва да приемат вредните за организма храни и ще са здрави. А това, че приемат млечни продукти и яйца е плюс за тях.

И остана да разгледаме и месоядците. 

При тях има едно основно правило, което трябва да бъде спазвано и то е като ядеш месо, яж го така, че да не ти вреди, а да ти бъде полезно.

Какво имам предвид?

Не яж пържено месо. Нито пък месо с нитрати. Нито пък много добре изпечено месо.

Ето интересно изследване за всички месоядци:

Когато една пържола я изпечеш много добре и я изядеш, увеличаваш шанса да получиш рак с цели 400 %. Ако пържолата не е изпечена добре и е леко сурова(алангле), всичките хубави мазнини от месото ще се запазят и това е полезно.

И ако ядеш месо не много изпечено, намаляваш шанса за рак с почти 400 %.

Ето колко голяма е разликата в начина на приготвяне на месото.

И стигнахме до…

2-те правила за здравословно хранене, без които, дори и да приемаш или да не приемаш месо, няма как да бъдеш здрав.

1. Прием на всички витамини и минерали необходими на организма като хранителна добавка.

Колкото и зеленчуци да ядеш, дори и ти да си ги произвеждаш, да го отглеждаш като наторяваш земята с пепел(в пепелта остават всички витамини и минерали след като изгориш дървото), пак няма да си набавиш нужното количество витамини и минерали.

Затова това правило трябва да ти бъде като закон, ако искаш да си здрав.

2. Не приемай следните 12 храни и напитки(Само ще ги изброя, ако искаш повече информация по темата, можеш да я намериш в Академията за Високи Постижения тук, където можеш да намериш 3 часов запис от уебинар на тема Как да живеем до 120 години? Там обяснявам в детайли и подробности всичко.)

1-4. Пшеница, овес, ечемик, ръж- всичко съдържащо глутен.
5. Олио в бутилка – създава възпаления в огранизма.
6. Пържени храни – същия ефект като с олиот, само че в пъти по-силен.
7. Месо добре изпечено – канцерогенно е, води до рак.
8. Месо с нитрати – води до рак.
9. Обелките на изпечен картоф – канцерогенно е.
10. Газирани напитки по време на хранене – алкализират киселините в стомаха.
11. Соя – гмо, наличие на естроген.
12. Царевица – гмо.

Като обобщение на статията и това как да бъдем здрави, няма никакво значение дали си веган, вегетарианец или месоядец. НИКАКВО! Има значение дали се храните здравословно(разумно) като избягваш тези 12 храни и напитки и приемаш дневните дози на витамини и минерали. Толкова е просто. Сега обаче го приложи 🙂