Какво научих от най-добрия коуч за 20-ти век?

Какво научих от най-добрия коуч за 20-ти век?

Обобщение на видеото.

П.С. (Пиша тези описания след като запиша видеото, така че прочети ги и тях след като изгледаш видеото). Винаги добавям по нещо интересно, което съм забравил да споделя във видеото)

Каква е дефиницията на успех на коуч Джон Уудън?

1. Успехът е състояние на ума, че си дал всичко от себе си и си направил най-доброто на което си бил способен

Дефиниция за успех на коуч Джон Уудън е една много интересна концепция, върху която си струва да отделим време и да разсъждаваме.

Какво би се случило, ако сме фокусиране единствено и само върху себе си и това, което е в нашия контрол.

Да се фокусираме върху нашето представяне без значение от резултата.

Коуч Джон Уудън споделя в свои интервюта, че има огромна разлика между успеха и победата. И следния пример го потвърждава.

В шампионатен баскетболен мач, при оставащи близо 2 минути, коуч Уудън взима Time Out(Прекъсване). Отборът му води с близо 20 точки и почти сигурно ще стане шампион. Коуч Уудън извиква момчетата да им напомня, че поведението им след края на мача трябва да е като на шампиони.

Не трябва да се подиграват или държат надменно, че са спечелили титлата.

Какво иска да им каже коуч Уудън с този пример? Че поведението на шампион е по-важно то това, че си спечелил титлата.

За да се разбере тази концепция, трябва да се има предвид, че коуч Уудън преди всичко е бил възпитател, учител и след това треньор. Той се е опитвал да възпитава тези младежи преди всичко да бъдат шампиони по поведение и след това ще са шампиони и в крайния резултат.

Как да приложим тези идеи на коуч Уудън?

Като се стремим да бъдем преди да сме постигнали резултата.  Да бъдем успешни с поведение, навици, действия преди да сме постигнали реалните резултати.

2. Бъди търпелив

Коуч Уудън се шегува, че е бил бавно-научаващ се човек, тъй като му е отнело 15 години да спечели първата си титла по колежански баскетбол. Само че веднъж като се е научил, няма спирка.

Помисли върху това. Какво, ако ти отнеме 5 – 10 години да стигнеш където искаш да бъдеш? Ще си струва ли? Ще си струва ли да продължаваш да работиш върху това което обичаш?

Струва ли си да отделяш часовете за обучения, прилагане, практика знаейки, че ти рано или късно ще постигнеш това, което искаш?

Според мен да. За това имай търпение. Нещата рано или късно ще се случат.

3. Фундаментите са важни

Фундаментите или основните неща са най-важни. Коуч Уудън е отделял първия учебен час да научи момчетата как да си слагат чорапите и как да обуват маратонките си.

На пръв поглед това е безумие. Но той е знаел, че фундаментите(основните неща) са най-важни. Ако не си обуеш чорапа както трябва и ти излезе пришка на крака, ще се представиш ли на ниво в мача?

Вероятно не. Именно за това той е обръщал внимание на всичко основни, фундаментални неща.

И тук е момента да се попиташ кои са фундаменталните неща за теб.

Кои са основните неща, които трябва да правиш всеки един ден упражнявайки се?

Ако ти си писател, трябва да пишеш всеки един ден.

Ако ти си художник, трябва да рисуваш всеки един ден. И т.н..

Надявам се да са ти били полезни тези съвети, които научих от най-добрия баскетболен коуч на всички времена – Коуч Джон Уудън.

Абонирай се в полето отдолу, за да научаваш първи за следващите подобни статии които качвам в блога.