Медитация – Как да медитираш и какви са ползите от медитацията?

Медитация – от хиляди години медитацията е магическият метод за поддържане на едно отлично ниво на здравето на тялото и ума.

И всеки един от нас е чувал поне веднъж за огромните ползи на медитацията.

За това бих искал да започва статията с това какви са ползите от медитацията и след това да погледнем дали е трудно да се медитира, митовете за медитацията и чак накрая как точно и кога да медитираш.

Какъв е проблема който медитацията решава?

 

На пръв поглед ползите от медитацията са много. Но прекалената активност на мозъка ни е проблема, който медитацията основно решава.

И тук говоря за обикновената мантра медитация, която е изследвана в стотици изследвания(По надолу в статията ще спомена и една специална медитация където се визуализира и какви са ползите от нея).

Нашия мозък е като една маймуна която скача от клон на клон. Нова идея или мисъл изкача в съзнанието ни и ние веднага я последваме.

Това разбира се не е най-разумното нещо, защото тази мисъл може да бъде и негативна.

Когато медитираш всеки един ден, мозъка ти първо започва да е по-малко и по-малко хаотичен, по-концентриран и сдържан.

Започва да обръща по-малко внимание на всяка мисъл или идея и започва да развива така наречения „мускул“ да запазва фокуса си върху едно конкретно нещо. Всичко това е следствие от ежедневното медитиране.

И това е само усещането чисто съзнателно. Тоест когато работиш на компютъра по важен проект и телефона ти издаде звук за получено съобщение в някоя социална мрежа, на пръв поглед за мозъка да работиш концентриран и фокусиран не е лесна задача, тъй като го натоварваш доста.

И когато излезе възможност за почивка и нещо ново което да го заинтригува, той веднага се спуска. В този случай е съобщението на телефона. 

Така както една маймуна скача от клон на клон, така и мозъка ни бяга от сериозното натоварване от мисъл на мисъл и от идея на идея.

А това сам/а разбираш не ти служи по никакъв начин.

Всички научни изследвания от експерти в неврологията или пък психологията доказва отново и отново огромните ползи от медитацията.

 

От това да намали стреса в ежедневието, подобряване на фокуса и креативността.

Помага да се справяме по-добре със задачи, тестове и усещането за щастие в сегашният момент се повишава.

Подобрява активността на мозъка, създаването на нови връзки в мозъка ни в кортекса, предната част и най-развитата част на мозъка ни.

Нека разгледаме малко по-подробно всички тези ползи от ежедневното медитиране.

 

Намалява стреса и безсънието, защото количеството серотонин което се отделя е по-високо при хората които медитират ежедневно.

Когато си в състояние на стрес, отделя се кортизол – хормона на стреса и се увеличава амигдулата. Когато си в спокойно състояние и няма стрес, амигдулата се смалява.

Точно до такъв феномен се е натъкнала Д-р Сара Лазар докато прави изследване на хора които са в постоянно състояние на стрес като част от групата която тя изследва медитирали всекидневно.

Тези които медитират всекидневно, при тях се забелязва по-малък размер на амигдулата и причината е, че те реагират много спокойно на ежедневния стрес и това е в следствие от ежедневната медитация.

Същия ефект съм го изпитвал лично и аз. Преди да започна да медитирам бях изключително избухлив, много емоционален човек.

След повече от месец медитация, дори не можех да се ядосам на нещо и бях станал изнервящо спокоен дори.

Още една полза от медитация е увеличаването на фокуса и креативноста. Мозъка е като мускул.

Като го използваш редовно мислейки, натоварвайки го, той се развива и става все по-голям и по-голям. Така и когато медитираш всеки един ден, мозъка ти увеличава своя размер и способност да задържа фокуса си върху една конкретна задача.

А това води до висока креативност и продуктивност.

Невролога Д-р Сара Лазар изследва група хора които никога до сега не са медитирали и ги подлага на ежедневна медитация за 30-40 минути.

Това което забелязва след 8 седмици медитация е, че размера на мозъка им се увеличава в зоната на хипокампуса по известна като зона на паметта и ученето.

Тоест медитацията помага и при ученето на нови неща, както и при запаметяването на нова информация.

 

Друга много важна полза е детоксикацията на тялото ти. Когато си в състояние алфа или дълбоко състояние на ума и тялото, тялото се детоксикира и отделя негативите натрупани през деня чрез лимфната система.

Други изследвания пък ясно доказват, че има цялостно подобряване в здравето на хората които започват да медитират всеки един ден.

Неща като нормализиране на кръвно налягане, подобряване на имунната система. Намалява усещането на болка, дискомфорт и болки от ставни проблеми.

Повишава се усещането за енергия, тъй като цялостно подобрява здравето и намалява стреса.

Подобрява се емоционалната устойчивост.

Цялостно подобряване на качеството на живот. Всеки, който е преминал през подобно изследване, споделя резултати на цялостно подобряване на качеството на живот.

Дали ще е усещане на щастие или по-добро здраве, или пък взимане на по-добри решения и успехи в кариерата, всеки един споделя различни резултати, но извода е един и е повече от ясен и категоричен.

Медитацията е тайната за поддържане на добро състояние на ума и тялото.

 

Още нещо интересно за мозъка и медитацията.

Болестта от Алцхаймер е следствие от неизползването на мозъка ни. Докато експертите преди години си мислеха как мозъка по време на медитация е спокоен и намалява своята активност, тъй като съзнателно имаме усещането, че е така, изследванията сочат съвсем различни неща.

Мозъка по време на медитация се разпалва буквално, става изключително активен.

Още едно доказателство, че медитацията помага да поддържаш един здрав мозък и това да доведе до всички позитивни произтичащи от това последствия.

Когато не използваш нещо, ти го губиш. Дали е мускул или мозък? Няма значение.

Извода може да бъде следния:

Мисленето, натоварването на мозъка и медитацията помагат да се запази и подобри активността на мозъка и размера му.

 

И всички тези ползи са от така наречената мантра медитация.

Бих искал да предложа на вниманието ти още един тип медитация и тя е с включена креативна визуализация.

Тя е създадена от Vishen Lakhiani (Създателя на Mindvalley) и се казва медитиация от 6 фази.

Какво стои зад създаването на тази медитация?

 

Vishen създава тази медитация като комбинация от неща, които човек е хубаво да прави, за да постига своите цели и мечти по-бързо и да има също усещане за щастие и мир.

Той се води от следните 2 концепции създавайки тази медитация и те са:

1. Човек да постигна повече в своята кариера или бизнес, трябва да бъде воден от 2 неща които ще го направят щастлив: Благодарност за това което има до момента и визия за бъдещето.

Той включва в тази медитация точно тези 2 неща. Така прави въпросната медитация много ефективна и ценна.

2. Второ нещо е да се използва възможността да намали човек честотата си на трептене. Тоест когато човек задържа в себе си негативни емоции, тялото му вибрира на по-високи чистоти и това вреди на целия организъм във всяко едно отношение.

Но когато се освободи от този стрес и прости на всеки към когото има негативни емоции, тялото работи на по-ниски честоти и човек е по-щастлив и спокоен в следствие от това.

Ето и кои са тези 6 фази и с какво ще ти бъдат полезни:

 

1. Развиване на съзнанието и усещане за свързаност към планетата, хората и всичко което ни заобикаля. Това ще ти помогне да осъзнаеш и да усетиш, че не си сам/а на този свят и че ти си човек, както всеки един друг населяваш земята и всички сме дълбоко свързани един с друг.

2. Благодарност – тази фаза ще те накара да бъдеш благодарен и да усетиш всички позитивни емоции от това усещане на благодарност. Така ще привлечеш още повече подобни случки за в бъдеще в твоя живот.

3. Отстраняването на негативни заряди – премахването на негативните заряди и емоции. Както стана дума това ще доведе до едно спокойствие и отстраняване на всички негативи. Защото негативните емоции към друг човек са негативни емоции и към самите нас.

4. Визуализиране на мечтания живот – в тази фаза ще мечтаеш и ще визуализираш твоя мечтан живот представяйки си твоя мечтан начин на живот. Така колкото по-ясно го визуализираш, толкова по-бързо ще го постигнеш, защото мозъка не прави разлика между картините в мозъка дали са лъжа или истина. Той просто те доближава до тях по всеки възможен за него начин.

5. Визуализиране на перфектния ден – в тази фаза ще си представиш перфектния ден от сутринта до вечерта и емоции които би искал/а да изпиташ в този ден.

6. Усещане за благословия – в тази фаза ще усетиш силата и подкрепата която имаш от Господ или от това във което вярваш, вселена, космос, Бог, висш Аз и т.н.

И разбира се тази медитация няма да ти отнеме повече от 20 минути. Като правейки я, ти отново си в дълбоко и отпуснато състояние и здравословните ползи от медитацията ще ги има и тук.

Какви са митовете за медитацията?

 

Първо, човек който не е медитирал и не знае как се медитира, смята, че е много трудно. Същност не е. Даже е много лесно.

Само човек трябва да се настани удобно и да затвори очите си. Всичко след това е лесно.

Дали трябва да се мидитира в позата Лотус?(Това е позата от картинката в началото на статията) Не, разбира се!

Може да се облегнеш на стол или фотьойл, но не трябва да си полегнал/а, защото можеш да заспиш.

Важното е да държиш гърба си изправен. Така енергията в организма ще върви гладко.

Сега тук вече следва въпроса…

Как точно се медитира?

 

За първата медитация – мантра медитацията ще ти дам линк към това видеото което аз лично използвам. Видеото е на английски език, но просто превърти до 10-тата минута и 30-та секунда и просто повтаряй думата Release както инструктора споделя във видеото.

Не е нещо сложно. Само затваряш очи, представяш си един бял балон, повтаряш думата Release, или ако искаш избери си друга дума на български и нея си я повтаряй през целите 20 минути и най-важното, всяка една мисъл която мине през съзнанието ти, виж я и просто я игнорирай.

Не забравяй да сложиш аларма която да прозвъни в края на тези 20 минути.

Дори и да се появи мисъл и да я последваш, осъзнай се, и отново се върни към началното положение на повтаряне на една дума отново и отново и ще усетиш уникалния ефект на тази медитация дори само след една медитация.

Ето видеото:

Кога да я правиш?

 

Лично ти препоръчвам към обяд или след края на работния ден. Или пък ако имаш нужда да превключиш от едно действие към друго, например цял ден си разговарял с клиенти и трябва да седнеш да създадеш презентация, тогава е перфектния момент. 

Аз лично когато сядам да пиша статия, или нова книга или да създавам нещо ново, където се изисква креативна работа, тогава точно преди да започна медитирам използвайки това видео и така изчиствам съзнанието си от всичко което се е случило до момента и това определено ми помага. Сякаш си направил лека половин часова дрямка.

Направи медитацията и ще усетиш чисто и свежо съзнание, концентрирано да бъде изключително продуктивно.

Относно втората медитация от 6 фази, ето какво ти предлагам.

Там нещата са още по-лесни. Кликаш на видеото отдолу и просто слушай моя глас. Аз ще те водя през целия процес.

 

Просто трябва да се настаниш удобно, но не много удобно, за да не заспиш и просто слушай и визуализирай това, което ще те помоля във видеото.

Преведох тази медитация от английски с целта всеки, който не знае езика, да може да се възползва от нейните ползи.

Ще се радвам да чуя обратна връзка за медитацията дали ти е харесала и дали си усетил/а ползата от нея в полето за коментари отдолу.

Кога да правиш тази медитация?

 

Моята препоръка към теб е сутрин рано още преди да си тръгнал/а за работа.

И ето го моето предизвикателство за теб. Пробвай сега медитацията от 6 фази и по-късно през деня и другата медитация.

И от утрешния ден прави всеки един ден в рамките на следващите 2 седмици една от двете медитации по избор, която те грабне повече.

Ако искаш още по-сериозно предизвикателство, прави и двете по веднъж на ден. Сутрин медитацията от 6 фази и на обяд или след обяд мантра медитацията.

И така само след няколко дни ще имаш едно по-добро здраве и един бистър и чист ум. Ще усетиш повишената енергия, липсата на стрес и невероятно усещане на спокойствие и мир. И това ще те накара да се почувстваш уникално. 

Ако има един навик който е хубаво да създадеш, нека той бъде медитацията.

Вече знаеш как. Имаш нужните ресурси. Остава само да бъдеш дисциплиниран/а в следващите няколко дни да пробваш и да усетиш ползите от медитацията.

–––––––––––

Надявам се тази статия да ти е била полезна и да пробваш още сега поне една от двете медитации и да създадеш медитацията като навик.

Сподели в коментарите отдолу дали ти е харесала статията и какво мислиш за видеата с медитациите.

Ако искаш да продължиш своето развитие, виж повече информация за новия ми семинар за високи постижения на този линк.