Как да програмираме мозъка си, така че да бъдем щастливи и успешни?

Как да програмираме мозъка си, така че да бъдем щастливи и успешни?

Всички сме чували как ограничаващите ни вярвания са причината да не постигаме цели или мечти.

Или каква голяма бариера са те.

И в някаква степен е така, но може би не изцяло.

Ето какво имам предвид.

Да, ако човек не вярва, че нещо е възможно за него и има ниско самочувствие и увереност, напълно възможно е това да е причината.

Но от друга страна погледнато, звучи като една хубаво извинение да не предприемаме действия и да не постигаме нашите мечти.

И особено когато…

Ограничаващите вярвания могат спокойно да бъдат заменени с вдъхновяващи.

 

Как ли?

С постоянен достъп до съзнанието на вдъхновяваща и позитивна информация.

Без значение дали тя идва от книги, видео обучения или семинари на живо.

Точно в подобна информация ще намерим и нужните примери, които да разбият на пух и прах тези ограничаващи вярвания.

Друга идея също е да потърсим в миналото си примери за неща, които сме постигнали и отново ще се справим с тези ограничаващи вярвания.

Но дали не забравяме нещо много важно?

 

Къде е нашия фокус през това цялото време?

На какво обръщаме внимание и на какво не?

Когато ние повярваме, че има причини, които да ни спират да бъдем успешни, е все едно да сме натиснали педала на спирачката и да искаме да ускорим скоростта.

Не е ли по-разумно да отпуснем този педал и да преместим фокуса си върху натискането само на газта, а не и на спирачката?

Не е ли време да започнем да се вглеждаме във всички умения, способности, възможности и цялото величие което притежаваме, вместо в нашите притеснение и несигурности?

Не е ли време да сменим фокуса върху това какво и колко много можем да постигнем, на какво наистина сме способни, има ли ограничение нашия потенция и какви велики неща можем да създадем, ако просто спрем да натискаме този педал на спирачката или спрем да мислим за нашите несигурности и притеснения?

Често пъти сме изправени пред ситуации, в които малко или много се притесняваме да предприемем действия. Но как наистина ни служи това?

Как ни служи факта, че оставяме притеснението и ограничаващите вярвания да ни спрат, докато оставяме гиганта или лъва да стои заспал вътре във нас?

Дали не е време да осъзнаем колко могъщи сме и колко много можем да постигнем и създадем, ако само сменим фокуса си от това какво ни спира към това колко много можем?

И точно това искам да ти споделя днес.

Смяната на фокуса ще направи живота ти много по-добър, щастлив и удовлетворен, ако само го направиш.

И тук може би се питаш вътрешно „Но какво да направя като се изправя пред нова ситуация, където се усеща притеснение и имам усещането, че не вярвам, че мога да се справя?“.

И това е напълно нормален въпрос предвид подобна ситуация.

Защото притеснението и тези ограничаващи вярвания никога няма да отминат напълно. И това е нормално, тъй като сме хора.

Всеки един артист, телевизионен водещ, спортист излизайки на сцената усеща това нормално човешко притеснение.

Вместо да се борим с тези емоции, нека ги оставим на страна и да обърнем повече внимание на позитивните емоции.

Така няма да имаш проблем да предприемеш нови и нови предизвикателства.

В психологията има един много важен принцип който определя как се чувстваме и какъв живот имаме.

 

Дали щастлив и удовлетворен, или нещастен живот?

Ето го и него.

Когато мине през съзнанието ни мисъл, важно е колко ще и обърнем внимание, какво значение ще й придадем, колко време ще й отделим и какви емоции ще й прикачим.

Давам пример.

Минава ти мисъл през главата: „Няма да мога да се справя с това!“

Ок, имаме една мисъл която ясно показва неувереност, несигурност и може би ограничено вярване.

Ако ние постоянно вярваме, че ограничените ни вярвания са причина за нашия неуспех, ще обърнем огромно внимание на тази мисъл, тъй като тя ни засяга силно емоционално, предимно с негативна емоция, придаваме й значение, че това наистина е така и тази мисъл стои в съзнанието ни поне няколко секунди, минути, и може и повече.

Каква услуга си правим така обаче?

 

Абсолютно никаква! Защото ние продължаваме да вярваме, че не можем да се справим с това.

Но ако вместо това, при поява на тази мисъл, да не й обърнем никакво внимание, да осъзнаем, че това е просто една мисъл на несигурност и да продължим да вярваме в собствените си умения и способности.  Дали така няма да предприемем повече действия и да постигнем повече неща?

Какво ако осъзнаем, че можем да се справим с всичко, което поискаме? Може бе още първия път перфектно не, но поне достатъчно добре или ще можем да се адаптираме достатъчно добре.

Ще прикачим ли към тази ограничаваща мисъл емоции? Вероятно не.

И в тази ситуация няма да й обърнем внимание грам и ще контрираме веднага тази мисъл с позитивна и тя би звучала нещо подобно: „Как няма да мога да се справя?!? Ще се справя, разбира се! Имам всичко необходимо да се справя.“

И това може би ти звучи трудно за разбиране, но това е начина как използвайки съзнателно нашия мозък, ние можем да си помогнем и да продължим да се изправяме пред нови и нови предизвикателства без да се притесняваме от ограничени вярвания и несигурности.

Нека се опитаме да погледнем какво точно е едно ограничено вярване.

 

Това е усещане за сигурност за нещо на което сме придали определено количество емоции.

Пример: Земята е кръгла. Мисъл и към нея е прикачено емоция. „Разбира се, че е така! Да не си глупак?“  И хоп негативна емоция прикачена към това, което противоречи на тази мисъл.

Повторена няколко пъти и не подложена на съмнение, тя става твърдо вярване в нашето подсъзнание и повлиява на нашия живот. 

И сега с помощта на едно изследване на Д-р Рик Хенсън (автор и невролог), ще ти илюстрирам как ти можеш с обръщане на повече внимание на позитивните мисли и преживявания в твоя мозък, не само ще си по-успешен, но и по-щастлив.

Това е научно доказана стратегия. Така че обърни й сериозно внимание.

Едно от последните изследвания на Д-р Рик Хенсън показва ясно, как колкото повече се фокусираме върху позитивното и изпитваме силни позитивни емоции, толкова по-щастливи можем да бъдем.

Ето малко повече подробности.

Когато имаш негативни мисли и усещания се отделя кортизол (хормона на стреса) и така ти развиваш повишена чувствителност към негативни реакции и към още повече отделяне на кортизол.

Или ако ти е правило впечатление, хората които постоянно са изнервени, доста бързо могат да се изнервят отново и да влезнат в състояние на стрес.

Защото колкото по-изнервен е човек и повече негативни мисли има в съзнанието си, точно към това е концентриран целия му фокус подсъзнателно. Не него му се случват повече и повече негативни неща и живота му става още по-негативен.

Защото хормонално той става по-чувствителен към стреса.

Важно е да разбереш, че невроните (клетките в мозъка) които се активират заедно, се свързват заедно.

Тоест колкото повече негативни или позитивни неща се случват в живота ти, такъв става и мозъка ти. Променя се към позитивно или негативно и съответно такива неща започваш да привличаш.

Как ги привличаш?

РАС – Ретукуларната активираща система (това е група от клетки, която отговаря за това на какво да обръщаш внимание и на какво не) те насочва към точно подобни неща. Позитивни или негативни, това вече зависи от теб.

РАС-а не прави разлика между истина и лъжа. Каквато информация придаваш на мозъка си, на там ще бъде насочен фокуса ти.

Най-лесния пример за това как работи на практика тази система и РАС-а и привличането на негативни неща чрез постоянни негативни мисли и стреса е примера с шофирането.

Един шофьор, който е предимно позитивен човек, много рядко го засичат други коли или пък нещо друго лошо му се случва на пътя, но и дори да се случи, той реагира спокойно, тъй като не е толкова чувствителен към негативни мисли и стрес.

А пък друг шофьор, който обича да псува, постоянно е изнервен и е под състояние на стрес (някои таксиметрови шофьори са точния пример в случая), при него винаги се случва така, че някой го засича, или пък минава в грешната лента и това води до още повече негативи и още повече кортизол – още повече стрес.

Будистите учат, че когато ние сме негативни, всичко около нас като енергия става негативно и е нормално подобни неща да се случват. Както когато си ядосан, можеш да блъснеш чаша с вода и да я разлееш или пък да я счупиш.

Принципа е абсолютно един и същ.

Така навлизаме в един много интересен процес, в който първо със съзнанието си оформяме мозъка, дали ще е позитивен и негативен, дали ще е щастлив или нещастен, след това мозъка ни дооформя нашето мислене и нашия живот като цяло.

И точно тук се крие тънкостта на това да използваме съзнанието си да контролираме подсъзнанието си и…

Съзнателно да променим нашия живот към по-добро.

 

Също така трябва да бъде казано за негативните новини, че по-лесно се запаметяват или запомнят, тъй като някои от тях ни предпазват и така оцеляваме. Ако знаеш, че минавайки през определен път има опасност за твоя живот, мозъка знае, че не трябва да минаваш втори път от там. 

Хубав пример за лесното запомняне на негативните случки е това е как в една връзка, ако партньора е направил 9 позитивни неща за теб и 1 негативно, познай кое ще бъде в съзнанието ти цял ден. Негативното. Особено пък при жените това е още по-интересен феномен особено по време на скандал.

Като разбира се в това няма нищо лошо, нито пък странно. Хора сме. Такива сме.

Ключовото тук е да разберем как да използваме този принцип в наша полза, за да подобрим живота си и да бъдем по-щастливи.

Когато се появи негативна мисъл и с нея негативно усещане, да се опитаме да не и обръщаме внимание толкова много.

Но когато се появи позитивна мисъл, или нещо хубаво ни се случи – хубаво преживяване, да останем максимално дълго време с това преживяване и да усетим силно емоцията, за може мозъка ни да свърже по този начин с позитивното преживяване.

Така ще променим мозъка си правейки го позитивно мислещ и щастлив.

 

Защото отдавайки значение на позитивна мисъл или позитивно преживяване, придавайки им повече значение, повече емоции, така нашият мозък променя изцяло структурата на невроните и води до един нов позитивно мислещ, щастлив и търсещ възможности мозък.

От едно позитивно преживяване коренна промяна няма да настъпи, но от десетки или стотици, промяната ще е феноменална.

Така ще има по-малко кортизол, по-малко стрес и ще сме по-щастливи и позитивни.

Така можеш да инсталираш позитивните преживявания от твоя живот в твоя мозък и да ги мултиплицираш след това.

Ето и една лесна за запомняне формула:

  1. Преживей нещо позитивно
  2. Обогати преживяването с емоции
  3. Усвои го като усещане 
  4. Свържи това позитивно преживяване с нещо негативно и премахни негативното от твоя живот

Ето и конкретни два навика, който ще направят така, че твоите ограничени вярвания да бъдат премахнати и да препрограмираш своя мозък с позитивни преживявания и успехи.

  1. Чети всеки един ден литература за личностно и духовно развитие – половин до един час на ден и НИКАКВО гледане на телевизия
  2. Сутрин рано визуализирай нещата за които си благодарен и твоите постижения, и оставяй тези моменти за по-дълго време в съзнанието си. Добавяй силна позитивна емоция към тях. Усети тези постижения и почувствай своята силна благодарност за нещата в твоя живот.

Само прилагайки тези два навика, след време ще усетиш коренна промяна в  мисленето и ще подобриш качеството си на живот драстично.

Ок, сега знаеш как работи мозъка ти и кои два нови навика да създадеш и защо.

Не забравяй обаче, от тук на татък да се фокусираш върху позитивните преживявания и следващия път когато си на път да направиш нещо ново, да не оставяш ограничаващи вярвания да ти попречат да предприемаш действия, а погледни в позитивното, усети силно, че ти имаш нужните способности да постигнеш всичко, да предприемеш нови крачки, нови стъпки към твоите мечти и точно така ще постигнеш мечтания си начин на живот изпълнен с успехи и щастливи моменти.

С повече фокус върху своите огромни способности и потенциал. С повече вяра в себе си и в този спящ лъв, който просто чака да бъде събуден и да покаже на света колко много може и колко много може да даде на другите.

Сега е време за действия. Ограничените вярвания и несигурностите нямат място в твоя живот.

Действай смело напред и вярвай, че ти можеш.

––––––––––––

Сподели в коментарите отдолу дали статията ти е била полезна.

Ако намираш информацията в статията за полезна и искаш да продължиш своето личностно развитие, виж повече информация за новия ми Семинар за Високи Постижения.

В него ще научиш как да развиеш пълния си потенциал, за да постигнеш своите цели и мечти по-бързо, докато си щастлив/а и удовлетворен/а от начина си на живот.

Научи повече информация за семинара тук.